Mange tenker at de kan lure systemet eller bruke metoder som skal gjøre det enklere å vinne hovedpremien. Derfor bruker de ikke bare sin overtro på en hellig gambling-gud, men også systemer som folk påstår at virker. Men faktum er at det ikke går an å forutse en vinnerrekke eller resultat, for alle muligheter er like sannsynlige. Når det gjelder lotto for eksempel, hvor målet er å velge de syv riktige tallene, viser det seg at det er like sannsynlig å trekke ut tall fra 1-7 som det er å trekke ut helt tilfeldige tall. Det er faktisk like sannsynlig å trekke ut tallene 1-7 helg etter helg, som at tallene fordeler seg jevnt utover tallrekken. Det eneste som er sikkert er at tallene som blir trukket er mellom 1-34.
Men det finnes flere måter å øke sine muligheter, mener folk. For det første kan man sende inn flere kuponger. Dermed vil man ha flere rekker med forskjellige tall. Men jo flere kuponger man sender inn, jo mer koster det.
Slik sannsynlighetsregning finner man innenfor kombinatorikken i matematikk, og lotto er et såkalt stokastisk forsøk, med ikke-ordne utvalg. Det er heller ikke noe tilbakelegging, det vil si at man ikke kan trekke samme tall to ganger. Man finner ut hvor mange utvalg som finnes ved å regne med det som kalles faktultet. Da finner man fort ut at det finnes 5379616 utvalg. Det er derfor svært usannsynlig at man har den heldige rekken.
Faste tall
Noen føler også at de har bedre sjanse dersom de velger å øke innsatsen ved å ha noen faste tall. Det betyr at det sender inn mange kuponger, hvor de på en måte har 2,3,4,5 eller 6 favoritt-tall. Det betyr at disse går igjen i hver eneste rekke, samtidig som de siste tallene varierer. Dette fungerer kun og bare kun dersom faktisk disse tallene går inn. Sjansen for 6 rekke er litt over 0,0035% sjanse, og 5 rette 0,137% sjanse. Det er neste 2% sjanse for å få 4 riktige. Man ser her at det fortsatt er rimelig små sjanser for å få inn favoritt-tallene, men dersom de gjør det, kan man være heldig. Premiene for 5 og 6 rette tilsvarer likevel bare 5-6% av premieandelen.
Noen velger å satse i såkalte lottolag, der flere gamblere setter inn en innsats i en pott. Man kan bruke en kombinasjon av systematisk gambling og mange rekker, og ved gevinst fordeles pengepremiene på alle deltakerne i laget.
Kunnskap
Det sies at kortspill som Poker og for eksempel bordspillet rulett kan spilles med en viss form for kunnskap og kompetanse. I poker kan man for eksempel holde oversikt over hvilke kort som har forsvunnet fra kortstokken, og dermed beregne sine sjanser i spillet. Dette må gjøres samtidig som man spiller.
I rulett kan man satse på samme farge eller valør hele tiden, og ved at man dobler innsatsen ved tap, vil man hele tiden vinne tilbake sine penger. Problemet blir bare at man til slutt må satse så mye at man ikke har penger igjen. En videreutvikling av metoden kalles D`alembert systemet, der man ved gevinst, går et steg tilbake, men enden på visa vil likevel være at man går tom for penger.
Anton?
Så det er kanskje ikke slik at det finnes noen som fetter Anton i Andeby, som finner skatter og penger hvor hen han går. For mange er heller ikke det målet, men heller å prøve å ha det bra med seg selv. Lykke skapes sjelden av penger, men at man finner lykke i familierelasjoner, arbeid og bruke sine kreative egenskaper. Men man skal aldri si aldri, plutselig en dag, sitter man med vinnerloddet.