Velg en side

Gambling går ut på risiko ved å satse penger eller noe av verdi. Det man satser på kan være uendelig masse forskjellig, men det må ha flere utfall. I en fotballkamp er utfallene for eksempel, hjemme-uavgjort-borte, mens i hesteveddeløp kan utfallet være utfallet være 1,4,2, altså rekkefølgen i mål. Formålet med gambling er i hovedsak å vinne penger, en større andel enn man hadde, og for noen få, for moros skyld.

Norsk tipping

Når man taper innsatsen sin, går en del til den som vant og en del til de som arrangerte veddemålet. Derfor har gambling er stor kommersiell interesse, fordi den driver inn store pengesummer hvert år. I Norge har Norsk Tipping enerett på en rekke gambling-aktiviteter, og en del av pengene de får inn skal gå tilbake til samfunnet, slik som til idrettsarenaer for breddeidretten og sosiale tiltak.

Med den strenge reguleringen man har i Norge, er tanken at man skal unngå at folk spiller seg fra gård og grunn, samtidig som man har kontroll på hva disse pengene brukes på i etterkant. I Macau, Kina og Monaco stammer store deler av myndighetenes inntekter fra gambling ved deres mange kasino.

Sannsynlighet for å vinne

Gambling styres videre av sannsynlighet. Mange spillere tror det handler om flaks, mens matematikerne bak vet at det kun handler om sannsynlighet. Gamblerne kan igjen parere med at jo det handler om sannsynlighet, men dersom noe er sannsynlig, så kan jeg ha flaks å vinne. Jo lavere sannsynlighet for at noe skal inntreffe, for eksempel av Vålerenga vinner på Lerkendal, jo større blir oddsen og dermed også utbetalingen dersom det skulle inntreffe. Dette kalles odds, og en gambler kan spille på en eller flere kamper eller hendelser samtidig eller uavhengig av hverandre. Spiller han på flere kamper kalles det en dobbel, trippel også videre. Det har vært noen helt usannsynlige gevinster etter at noen har tippet på usannsynlige utfall. En norsk spiller satset en del tusen kroner på en rekke kamper for noen år siden, og vant nesten 3 millioner kroner. Risikoen for at han skulle tape hele innsatsen sin var veldig stor.

Odds

Gevinsten er en kombinasjon av odds og innsats, og dersom en odds er 2, og man satser 100 kroner. Da er utfallet at man enten taper 100 kroner, eller vinner 200 kroner. Spiller man på flere kamper, blir oddsen produktet av faktorene. Ting som hjemmekamp, favorittstempel, statistikk på de siste møtene, skadene spillere, kampens viktighet også videre, påvirker oddsen i forskjellig grad.

Lotto

Lotto er en annen form for gambling eller tipping, der man skal velge ut sju tall mellom 1-34, eller andre varianter. Der etter skal det foregå en uttrekking av tall i tilfeldig rekkefølge. Dersom man klarer (det er snakk om tilfeldighet, ingen evner), så kan gevinsten bli veldig stor. I Norge ligger hovedpremien på mellom 1-10 millioner i snitt. Den ekstra faktoren med at dersom ingen vant forrige uke, gjør at en del av premiepotten går over til neste uke, også videre, har gjort til at noen gevinster har vært på nærmere 100 millioner kroner. Sannsynligheten for å vinne på ordinær lotto er 1 til 5,3 millioner. Det vil si dersom man skulle prøve, måtte man trekke ut sju tall, over 5 millioner ganger før man fikk sju rette. Det er likevel mange eksempler på folk som kun har gamblet på lotto en gang, og vunnet på første forsøk.

Mange varianter

Det finnes mange varianter av spill, og i Norsk Tipping har de flere som ligner på lotto, for eksempel Vikinglotto, Keno og Extra. I alle spillene er målet å trekke ut et gitt utfall som skal stemme overens med de tallene som trekkes ut.