Velg en side

Gambling er en aktivitet for mennesker som håper å vinne store summer, eller ønsker litt spenning i hverdagen. Bakgrunnen for gambling er at det er mulig å utfordre de menneskelige kvalitetene ved belønning og straff, behaviorisme, og spenning ved risikotakning. Det er opp gjennom tidene foregått gambling i de fleste sammenhenger, enten det er på sportsarrangementer eller for underholdning. Etter hvert fant man ut at det var store penger i gambling, fordi folk av natur er villig til å ta sjanser. Man fant også ut etter hvert at det spilte liten rolle hva man gamblet om, bare man kunne få kåret én vinner og mange tapere. Satset man på vinneren vant man en sum, og satset man på en taper, fikk man ingenting. Dermed var det noen som fant ut at man kunne gamble med dyr også.

Hester i gambling

Hesteveddeløp er en idrett som i bunn og grunn foregår på gamblingens premisser, og som var vanlig i det gamle Romerriket. Da kjørte man med en kjerre bak, mens i dag finnes det i hovedtrekk to retninger, travsport og galoppsport. Travsporten foregår med en sulky, vogn og kusk, travfører. Av navnet forstår man at det kun er lovlig med gangarten trav. Det foregår egne løp for varmblods -og kaldblodshester. Kommersielt sett fant det førte travløpet i Norge sted i 1832.

Galoppsport foregår i såkalte hinderløp der hestene skal forsere ulike hinder i enten hekkeløp eller steeplechase. Denne sporten har ikke stor utbredelse i Norge, men i England, Frankrike og USA er det spesielt populært. Man spiller på en eller flere hester, en kombinasjon som øker vinnerutbytte ved full klaff.

Hunder i gamblingen

Hundeveddeløp er ikke vanlig i Norge, men finnes mange steder rundt om i verden, blant annet USA og Storbritannia. Hundeløp foregår på bane, der de løper etter en lokkehare på grunn av sitt naturlige instinkt. Det er noen hunder som egner seg bedre enn andre til hundeveddeløp, og derfor har det blitt storindustri av det. Det er hunderasene greyhound, spansk galgo og whippet som brukes mest, fordi det er den raskeste rasen. Dette er myndehunder.

Kamelløp

Kameler brukes også i den samme sammenhengen, hvor en kusk eller rytter fører kamelen rundt en bane. Kamelene løper så fort de kan for å komme først til målet. Gamblingen foregår på samme måte som hest og hundeveddeløp. Kamelløp er derfor mest vanlig i de arabiske landene, i Asia og Afrika.

Høns er også gambling

Det er en lang historie med hanekamp i både asiatiske og europeiske land. I dag er hanekamp regnet for blodsport, fordi resultatet ofte er at en av hønsene dør eller lemlestes under kampene. Disse hanene avles på den måten at de får en muskuløs overkropp, med lite hode. Hanekampene er harde og brutale, noe man enkelt kan forestille seg. Spillerne gambler på hvilken hane som vinner, og setter sine kroner på den ene hanen. Det er noen land som tillater hanekamp i dag, men ikke mange.

Lopperace

I samme ånd som hest -og hundeløp, finnes det også folk som underholdes av lopperace, der gamblerne skal tippe på hvilken loppe som kommer først fram i hinderbanen. Loppene har ingen av dem er klar over hva de gjør. Man kan lokke dem ved å legge ut ulike belønninger, slik at de vil forsere banen fortest mulig. Tilskuerne heier og gambler på hvilken loppe de tror kommer først fram og passerer målstreken først.

Mange mener i dag at dyr i gambling-sammenheng er både dyreplageri og unødvendig. Mange dyr avles opp med en hensikt og det er å prestere på løpebanen. Mange dyr får skader og slites unødvendig. Andre dør avgår med døden fordi mennesker har slike behov.