Velg en side

Vil du lære deg en annen form for poker? 5-kort Stud!

Det er mange som livnærer seg av å spille poker, og da er det ofte varianten Texas Holdem som er den som de fleste kan. Det er den mest vanlige versjonen blant nordmenn. Men det finnes andre versjoner som kan spilles. Blir man en ekspert i 5-kort Stud kan man kanskje bli den neste superstjernen innen poker, enten det er med et online pokerspill i et av de hundrevis nettkasinoene som finnes i verden, eller en turnering i selveste Las Vegas, eller på jakttur med gutta langt inne i de finske skoger. Det er enklere å bli mester i et spill som ikke alle kjenner til, regelen er at jo færre som spiller, jo enklere å bli mester…

Selv om det her i Norge er veldig populært å spille 5-kort Stud, kan mange alltids ha bruk for en rask opplæring i kortspillet 5-kort stud!

Five-card stud som er det engelske navnet, og er en variant av det man kaller stud poker.

Slik er spillet

Kortspillet begynner med at alle spillerne får utdelt et kort hver, med siden ned. Det er vanlig at man tar en kort titt på kortet, og ikke sitter med kortet synlig hele tiden. Utdeleren deler så neste kort ut, denne gang med siden opp slik at alle kan se det. Nå starter budrunden.

Første budrunde begynner med at den som har det laveste åpne kortet betaler en innsats som kalles bring-in på fagspråket. Det kan være 1 drink, 100 kroner eller 20 sjetonger, alt ettersom hvilken valuta man velger å spille med. Dersom man da legger 20 sjetonger i åpningen, må nestemann enten hive kortene, syne eller forhøye. Det er vanlig å doble.

Nå starter neste spillerunde, og utdeleren fortsetter å dele ut et åpent kort til hver spiller. Så skal det satses igjen. Denne gangen er det spilleren med den høyeste tokorts-hånden som starter budrunden. Nå er det lov å sjekke, på engelsk check, altså man byr ingenting. Det er opp til de andre å sjekke eller by noe. Dersom noen byr, går turen igjen over til starteren av runden, som enten må syne eller forhøye eller i verste fall kaste seg.

Ettersom det er igjen spillere nå, så legger utdeleren ut enda et åpent kort, og nå skal de gjenværende spillerne ha et skjult kort og tre åpne.

Nå starter tredje budrunde, og igjen er det den med beste åpne kort som starter budene. Nå er også innsatsen doblet, slik at man må begynne med 40 sjetonger dersom det var tilfellet. Noen spillere velger nå å kaste seg og noen går videre, eller bløffer. Vi nærmer oss nå 5-kort stud, altså en runde til med utdeling av kort. Det er nå fire åpne kort.

Nå er det opp til de gjenværende spillerne å satse. Det er fortsatt spilleren med den beste hånden som starter, uavhengig av hvem som startet forrige runde. Fire åpne kort kan i prinsippet være fire ess, men det spørs da om noen andre er med i spillet fortsatt. Er det ikke like klart hvem som har best hånd, blir spillet mer interessant. Det er mange ulike kombinasjoner som fører til seier. Når satsingen er ferdig snur alle spillerne det skjulte kortet, og vinneren blir klar.

Det er tydelig at satsingsrundene i 5-kort stud er like viktig som selve kortene. Har man ikke nok sjetonger på bordet, vil man kanskje bli bydd over slik at man må satse på middelmådige kort, og dermed ryker rett ut. Det er derfor lurt å være litt passiv i budrunden, selv om man har kjempegode kort. Ofte trenger man et bestemt kort til slutt, og kommer ikke dette kan satsingen være forgjeves.

Limits eller innsats kalles ofte X-Y kroner, der X er det samme som bring-in-innsatsen og Y er det dobbelte. X brukes i de to første rundene og Y i de to siste.